Åldringsvård och den berömda Ganna

5 Oct

Ukraina var på sovjettiden en av de delrepubliker där det låg flest sanatorier, det vill säga vilohem och pensionat, dit sovjetmedborgare kunde resa för att semestra och vila upp sig och få lätt tillgång till medicinsk kunnig personal. Framförallt den fascinerande Krimhalvön härbärgerade (och härbärgerar fortfarande) ett stort antal sanatorier. Jag har nu själv vistats mycket i Ukraina och tror landet skulle kunna ha enorm potential som turistland även för nutida svenskar. Kostnadsläget är mycket lågt, landet har bra klimat, fantastiskt landskap och en intressant historia. Därför var det 2011 med stigande förvåning jag genom svensk media fick höra det upprepas gång på gång av en familj med rötter i Ukraina att deras gamla mormor omöjligt kan få vård i Ukraina.

Kom att tänka på detta häromdagen när jag läste en artikel om att det blir allt vanligare att tyskar sätter sina äldre familjemedlemmar på ålderdomshem i Östeuropa, framförallt Polen då det kan bli ganska kostsamt i Tyskland, speciellt om den gamle har olika åkommor och/eller kräver extra tillsyn och vård. Detta är ett fenomen som hela tiden ökar och kanske blir utbrett även i Ukraina framöver, då lönekostnaderna här är klart lägre än i Polen.

Väl medveten om att den svenska typen av äldrevård knappast är lika utbredd i Östeuropa, tyckte jag ändå det var ytterst märkligt att det i ett land med sådan tradition av sanatorieverksamhet helt skulle saknas ålderdomshem. Vid en enkel sökning på ”дом для пожилых людей украина” – ”ålderdomshem Ukraina” på den ryskspråkiga världens populäraste sökmotor, http://www.yandex.ru, fullkomligt kryllar det av träffar på diverse privata boenden för äldre. Standarden verkar av de sajter man öppnar att variera, men drägligt ser det helt klart ut.

Många hem uppger inte priser och ger inte så mycket information om sin verksamhet, men det gick ändå väldigt snabbt att hitta ett ålderdomshem som både gav en uttömmande beskrivning av boendet och gav prisuppgifter. Om man väljer att bosätta sig på «Родной очаг» (ungefär Hemmets härd) kostar det för en person från 3996 ukrainska Gryvna vid längre tids bosättning.


Gannas framtida hem på «Родной очаг» ?Exempelbild från företagets hemsida http://dom-zdorovia.com.ua/dom-dlya-pogilih-lyudey/

En ukrainsk Gryvna är i dagsläget värd ca 80 öre vilket skulle innebära att Ganna kan få dygnet-runt-tillsyn av utbildad personal, boende, 3 mål mat per dag, regelbundna läkarbesök, utflykter och organiserade gemensamma aktiviteter för ca 3200 svenska kronor.
Jag kan nästan garantera att personaltätheten är högre på det här boendet än vad det är på ett genomsnittligt svenskt ålderdomshem, där våra äldre ibland måste läggas redan på eftermiddagen på grund av personalbrist.

Eftersom påståendet om att Ganna Chyzhevska inte kan få vård i hemlandet är så uppenbart falskt kan man ju fråga sig varför Anna Otto, hennes mor Svetlana och övriga familjen envist hävdar att så är fallet?

Är Gannas barn och barnbarn inkapabla att använda en webläsare för att ta reda på enkel information som rör en familjemedlems eventuella framtida väl och ve?
Kan de inte avvara 3200 kr i månaden för att deras kära mor och mormor ska få åtnjuta högklassig vård och omsorg? Det senare känns i så fall otroligt sniket av Anna Otto som har ett välbetalt jobb som projektledare i IT-branschen. Kan hon inte avvara en bråkdel av sin lön för att ordna omvårdnad till sin älskade mormor? Själv känner jag till ett antal svenskar som betalat extra för att deras föräldrar ska få extra bra omvårdnad på privata vårdhem på sin ålders höst.

En person med långt framskriden demens och allt mer skröplig hälsa är inte något som är lätt att åta sig att vårda dygnet runt inom ramen för vanligt familjeliv, som jag antar att Anna Otto vill ha, då jag i ett TV-reportage såg att hon hade småbarn. Antingen är inte Ganna så skröplig som man vill ge intryck av, samtliga vuxna i familjen är vårdutbildade eller också är Ganna i själva verket inte alls särskilt illa däran.

Det kan också vara så att man räknar kallt med att den svenska välfärden ska rycka in om det blir för tungt att själva ta hand om den gamla. För en dam i Gannas ålder är det ganska uppenbart att hon snart kommer att vara i behov av sjukvård i en eller annan form. Lårbensbrott är exempelvis vanligt bland äldre och det är knappast gratis att behandla det. Om Ganna får stanna, vem betalar hennes sjukvårdskostnader? Direkt eller indirekt lär denna kostnad hamna i svenska skattebetalares knä då en person med uppehållstillstånd i Sverige med automatik får rätt till en viss grundersättning. Enligt Pensionsmyndigheten har alla som är över 65 år och bosatta i Sverige rätt till en sk. skälig levnadsnivå på 5 365 kr per månad, dels en skälig bostadskostnad på maximalt 6 200 kr (om hyran är så hög). Detta oavsett om den äldre har jobbat en endaste dag i sitt liv i Sverige eller inte.
Källa: http://www.pensionsmyndigheten.se/SaMycketKanDuFaIAldreforsorjningsstod.html

Förvisso är det förstås sympatiskt att en familj önskar ta hand om och ha en äldre familjemedlem boende hos sig. Det få verkar inse är att detta fall i rättvisans namn bör betyda att man öppnar portarna på vid gavel för att alla våra invandrare ska få ta hit alla sina gamla släktingar för att få omvårdnad på svenska skattebetalares bekostnad enbart på grund av att den här ukrainska familjen verkar sympatisk och det vore otroligt naivt.

Hoppas att jag nu lyckats provocera i alla fall någon……. Tycker du som är läsare att jag är cynisk som skrivit ovanstående? Varför det i så fall? Är det inte mer cyniskt att som i Anna Ottos fall sitta och ljuga det svenska folket rakt upp i ansiktet i direktsänd svensk TV, som hon gjorde i till exempel TV4:s morgonprogram hösten 2011. Är det inte mer cyniskt att utnyttja sina mediekontakter i Stockholm, vilket är få människor som kan göra, för att släpa sin gamla sjuka mormor till Sverige och sedan kallt räkna med att mediedrevet ska tvinga svenska myndigheter att låta henne stanna i Sverige?

Lite artiklar och inslag från den tid då det begav sig:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5148340


http://www.expressen.se/nyheter/demenssjuka-ganna-91-far-stanna-i-sverige

Och för den som vågar, lite bredare perspektiv på den här frågan än vad jag orkade skriva ihop:

http://snaphanen.dk/2012/03/06/behover-sverige-fler-gamla-dementa/

Advertisements

3 Responses to “Åldringsvård och den berömda Ganna”

 1. Katerina October 24, 2013 at 1:01 pm #

  Hi Erik,
  Leave this world surrounded in loving family – I think it’s traditional for our country. I do not think that the purpose of robbing taxpayers Hannah Sweden

  • Shurik December 3, 2013 at 5:41 pm #

   Hi
   I sympathize with that. I think it is perefectly normal that a family want to be together.

   What I dont like is that people lie to whole Swedish population and that no journalists ask any critical questions whatsoever.

   Also, if there would be a system like in many other countries that an immigrant can bring her retired parents if she signs a guarentee that she will stand for all costs related to them I would not have anything against it. Now the Swedish system actually works the following way: an old person going to Sweden basically gets the same pension and benefits and costs as Swedes who have worked all their lives in low-paid jobs. One can not possibly see that as fair. If you do see it as fair, then go ahead introduce that system in Russia, good luck! After Russia has introduced the same conditions as Sweden has we can continue this discussion. That is – never….. Or when Sweden has adapted to the rest of the world.

   • Katia December 9, 2013 at 7:14 pm #

    Hei , I hope Russia will never introducethe same conditions as Sweden -if this old lady would be from a family of Muslim immigrants, then this issue was not raised

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: