Det nya Ryssland – hälsans rike?

7 Dec

Den uppmärksamme bloggföljaren (jag benämner denne som singular då det knappast lär vara några stora människomassor som enträget väntar på nästa inlägg från mig och regelbundet förgäves surfar in här) kanske noterade att den utlovade nystarten dröjt något. Hursomhelst kan det på en skumpig tågresa i ett vintrigt Sverige vara läge att avsluta och lägga ut det inlägg jag påbörjade sist jag var i Moskva.

Noterade under min vecka i Moskva den här gången att det faktiskt är rökförbud på fler och fler ställen. Från 2015 vill faktiskt Medvedev införa rökförbud på alla offentliga kommunikationsmedel och i princip alla offentliga byggnader. Jag minns när jag kom till Ryssland första gången 2006 att det bolmades på dessa giftpinnar överallt och att det av folk i alla åldrar och överallt. Så här skrev jag hösten 2006:

“Häromdagen satt vi och åt på en restaurang och efter maten frågar en av svenskarna om det ar okej att han röker. Jag svarar Att det inte gör något eftersom barnen bredvid oss ändå röker. Precis när jag sagt detta, är det dags att stanna upp och tänka lite på innebörden av vad jag just sagt. En meter ifrån mig sitter nämligen en kille som är kanske 11-12 år och bolmar på en cigarett, som om han aldrig gjort något annat och röker upp cigaretten ända in till filtret. Ingen på hela restaurangen bryr sig ett dugg.”
Senare hade jag även glädjen att stifta bekantskap med folk som rökte cigaretter med jordgubbssmak och andra fantastiska uppfinningar. Allt för att uppmuntra konsumtion bland t.ex. fjortistjejer och barn.

Att alkohol var lättillgängligt och billigt kanske jag inte ens behöver nämna eftersom det är vad folk förväntar sig. Kanske mindre väntat var nog ändå att det fanns en mångfald och uppfinningsrikedom som inte står tyskarnas Bananenbier-koncept långt efter. Det fanns t.ex. öl med grönt te-smak och konstiga blandningar av allt möjligt och förstås färdigblandade cocktails som såldes på burk.

Knark verkade ju förstås inte heller vara ett direkt okänt fenomen och förekomma både här och där. När vi var ute i flottstaden Kronstadt låg det exempelvis troliga herionsprutor på kajkanten. Slagkraftig östersjöflotta med toppmoral….?

Rysk galghumor

Rysk galghumor

Kort sagt så var det allmänna intrycket under mitt första år i Ryssland att allt som var skadligt för dig var lätt att få tag på och billigt. Juice och mycket annat som är nyttigt var förstås däremot generellt sett dyrare och fanns inte alls på samma sätt i varje gathörn. Det här är dock något som lyckligtvis verkat på allvar börja ändra på sig de senaste åren. När jag bodde i Karelen 2008 körde man t.ex. med antidrogkampanjer (tveksamt dock hur effektiv den skräckpropagandan var) och vid skolavslutningstider inskränkte man försäljningstiderna för alkohol för att dämpa den värsta ungdomsfyllan. Sedan dess har man faktiskt konstant börjat inskränka försäljningen av drycker med hög alkoholhalt nattetid.

Om man nu tittar på situationen 2012 så har det ju alltså hänt en del sedan 2006.

Minimipris finns sedan tidigare på vodka för att få ner konsumtionen lite och för att folk ska kunna veta om det är äkta vara och inte hembränt. Nu kommer vinet kosta 110 rubel för 70 cl som minst. Alltså minimipris här också och då faktiskt antagligen enkom för att få ner konsumtionen. Falskvin kan man möjligen råka ut för med motsatt hälsoeffekt än falsksprit. Det falska vinet brukar nämligen snarare vara sådant som säljs utspätt för att spara pengar för säljaren. Åtminstone kan det vara så på semesterorterna i Ukraina och Sydryssland där vin säljs på fat till turister. Skrämmande varningstexter finns det likt i EU på cigarettpaketen i Ryssland.

Torrläggning pågår?

Trrläggning pågår?

Att det av insatta ryssar har uttryckts viss avundsjuka mot ett svenskt systembolagssystem är snart inte något som man kan skämta om längre. Medan det svenska systemet verkar gå mot en stillsam liberalisering med utökade öppettider och utkörning är det ryska med små myrsteg på väg mot en svensk restriktiv hållning när det gäller både alkohol och tobak. Visserligen är det ljusår ifrån Sverige, men riktningen de senaste fem åren har i alla fall varit tydlig. Bland unga ryssar ses det dessutom som något attraktivt att man “varken röker eller dricker” och ja, det finna faktiskt en del ryssar som lever så.

Sammantaget kan man alltså säga att det är en positiv bild av utvecklingen man kan teckna. Dock ska man komma ihåg att en av anledningarna som anges till varför Sovjetimperiet till slut mötte så stort folkligt motstånd att det föll samman var en av Gorbatjovs kampanjer. De flesta har nog hört om glasnost, perestrojka och kanske uskorenije, färre har nog hört talas om “suchoj zakon” dvs “den torra lagen” som skulle torrlägga Sovjet och minska alkoholismen. Förutom att den skapade ett stort folkligt missnöje orsakade den även enorma inkomstbortfall för statskassan eftersom mycket av alkoholförsäljningen istället flyttade ut på den svarta marknaden. Om man tittar på den officiella statistiken från 80-talet över vissa saker kan man dock förstå varför dagens ryska makthavare vill röra sig mot ett system som liknar dåtidens. Officiellt minskade spritförsäljningen med 2,5 gånger, landet upplevde an babyboom med 5,5 miljoner födda per år istället för normala 5 miljoner och dessutom var andelen missbildade och komplikationer klart lägre. Männens förväntade livslängd ökade med 2,6 år och nådde sitt max i rysk historia!

Ovanstående hade förstås delvis andra orsaker också, men det är solklart att dagens ryska ledning skulle önska sig en liknande utveckling på nytt.

Det är dock tveksamt om vanliga ryssar på nytt skulle kunna tänka sig att bara kunna köpa sprit mellan kl 14 och 19, få sparken vid alkoholintag, vara förbjudna att dricka på tågen för att bara nämna några exempel av vad kampanjen innebar i praktiken. Dylika lagar vore förmodligen det som till sist skulle kunna fälla Putin i och med att han tappade stöd hos de grupper som fortfarande stödjer honom…..

Advertisements

2 Responses to “Det nya Ryssland – hälsans rike?”

 1. Emma Rönngren January 5, 2013 at 6:08 pm #

  Hej! Vilken intressant blogg. Finns det en mejladress som man når dig på? 🙂

  • Shurik January 6, 2013 at 1:16 pm #

   Hej
   Du kan pröva att maila mig på storsvitjod (a) yandex.ru om du vill få tag i mig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: