Imorgon väljs Putin för en ny presidentperiod fylld av stabilitet eller kanske stagnation

3 Mar

Imorgon är det presidentval i Ryssland. Det finns mycket att säga om valet och den så kallade valkampanjen eller snarare bristen på den. Precis som de flesta andra tror även jag att Putin kommer att vinna valet. Att det inte kommer bli någon storseger är jag däremot också ganska säker på. Själv är jag hjärtligt trött på många ryssars prat om ”stabilitet” med Putin och att oppositionen bara går utländska intressen.

Ofta har det också sagts att de som demonstrerar i oppositionens demonstrationer skulle få betalt för att komma. I själva verket verkar det ju snarare vara så att de Putin-stödjande demonstrationerna är enormt välorganiserade och statsanställda och folk från vissa företag bussas dit, får plakat och banderoller som är förtryckta och folk får sedan betalt för att delta. Se nedanstående video som jag dock inte hinner lägga in översättning på nu, men som avslutas med en mans komiska utrop: ”För Putin! För Enade Ryssland” För 500 rubel!”

Vet folk vad de egentligen röstar på när de röstar för Putin? De röstar för att sjukvårdens och utbildningens andel av statsutgifterna ska minska till förmån för ökade kostnader för upprustning av försvarsmakten. Inte alls vad Ryssland behöver enligt min mening. För att möta de demografiska problemen skulle en satsning på familjepolitik, hälsovård och skolväsendet vara de logiska stegen för att det över huvud taget ska finnas tillräckligt många och välutbildade unga ryssar att försvara landet den dag det behövs. Frågan jag ställer mig är om vanliga ryssar är medvetna om dessa omprioriteringar och tycker att de är bra?

Att Putin är så feg att han inte vågat ställa upp i en enda valdebatt mot någon motkandidat känns faktiskt lite ironiskt med tanke på att han gärna odlat sin image som macho-man.

Anledningen till att liberalen Grigorij Javlinskijs kandidatur till presidentposten inte godkändes var förmodligen inte för att han på något vis skulle utgöra ett allvarligt hor mot Putin utan på grund av att just hans parti har flest och bäst utbildade valövervakare. Nu kommer det att bli färre som officiellt är tillåtna att granska valet. Ryssland vill ju dock bli världsledande i att installera webkameror i vallokaler istället för att allt för oppositionella ska övervaka valprocessen.

Det är tydligt att de stora demonstrationerna efter parlamentsvalet på allvar skakat om regimen. Medvedev ville helt plötsligt genomföra en rad reformer, något som han haft gott om tid att genomföra de fyra senaste åren, men uppenbarligen inte brytt sig om att göra förrän folk gick ut på gatorna och protesterade. Vanligt folk har en mycket större makt än de kanske tror. Speciellt med ett så ängsligt och populistiskt ledarskap som det nuvarande. I grunden gillar jag Medvedev, som har ett rättspatos och vettiga tankar om både det ena och andra. Tyvärr verkar han inte lyckats ha genomfört speciellt mycket av det han gett intryck av att vilja i sin retorik. Medvedev kommer tyvärr inte bli ihågkommen för att han exempelvis försökte bekämpa korruptionen (tyvärr ytterst framgångslöst) utan ett av få konkreta resultat av hans presidenttid verkar avskaffande av vintertiden att bli. För mig kommer detta alltid att bära en komisk touch i och med att det motiverades bland annat med att korna blir förvirrade när man byter tid två gånger per år. Att ryska företag hamnar en timme mer fel i förhållande till sina viktiga handelspartners i EU var väl något som Medvedev mer såg som något positivt……?

Medvedev klappar kor, hans mest nöjda undersåtar?

Jag hoppas det ryska folket kan känna sig nöjda med den stabilitet som de röstar fram imorgon och inte börjar tänka den hädiska tanken att ”stabiliteten” om något år börjar likna stagnation oroväckande mycket. Oavsett land, ledare och parti behöver varje stat få in nya tankar och impulser med jämna mellanrum, på kanske 10 år. Detta har man till och med förstått i diktaturen Kina som var 10:e år byter ut sina toppledare, med resultatet och ekonomin faktiskt fortsätter att växa år efter år. I Ryssland ser det dock ut att bli en epok med Putin 2000-2018. Undrar hur mycket Putin förstår av vanligt folks liv och problem 2017?

Advertisements

3 Responses to “Imorgon väljs Putin för en ny presidentperiod fylld av stabilitet eller kanske stagnation”

 1. Katia March 5, 2012 at 9:15 pm #

  Привет Эрик!
  Во времена глобального передела мира России нужен сильный лидер, и, слава Богу, в России оказалось много думающих людей, которые на примере Каддафи сделали выводы и проголосовали за Путина.” Коней на переправе не меняют” – русская народная пословица.
  Катя

  • storsvitjod April 25, 2012 at 7:40 pm #

   Katja, I dont understand why you compare Russia with Libya. The situation in Libya turned into civil war while the opposition in Russia has been very peaceful. I guess if there really would be a situation more similar to civil war you would then logically side with the parts of Russia where Putin got the biggest support – that means Chechnya, Dagestan and Ingushija – those are Putins best friends – and then also yours? 😉

   • Катя May 4, 2012 at 2:23 pm #

    Эрик, какая гражданская война? ты что серьезно так считаешь? Вооружили наемников, уничтожили бомбардировками оборону, вполне благополучную страну привратили в хаос.За всеми этими “цветными революциями торчат звездно-полосатые уши. Кто оплачивает эти митинги бесконечные в России?Всегда в основе политики лежит экономика.И кому выгодно дестабилизировать Россию нетрудно догадаться. Я хоть и была ребенком хорошо помню 90 -е годы – из сосиски суп варили. Спасибо, больше нам такого не надо.Путин не мой идеал, но эффективней его пока нет.
    Извини,если мой пост покажется тебе слишком эмоциональным или агрессивным, это менталитет разный. Я недавно была в Швеции и поняла какие мы разные.
    Катя

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: