Första moskvaintryck den här gången

29 Nov

Så var det dags för en tid i det enorma Moskva. Kan inte säga att jag känner mig direkt hemma här. Kommer nog aldrig bli någon storstadsmänniska.

 

Som bekant är det ju parlamentsval den 4 december. Någon valfeber kan man knappast säga att det är tal om. Valstugor verkar exempelvis vara ett helt okänt fenomen, vilket jag i och förs ig visste sedan tidigare. Att det är brist på just det är dock inte så självklart med tanke på att jag i somras på torget i Lvov stötte på just ett par stånd som nog måste betraktas som små enklare ukrainska valstugor. Stora affischer längs med vägarna fanns det en och annan. Mestadels intetsägande plattityder från Enade Ryssland, men jag lyckades även få korn på en affisch från det marginaliserade liberala partiet ”Äpplet” dvs Jabloko med Grigorij Javlinskij på. Eftersom Enade Rysslands affischer är nästan identiska med valmyndighetens och valmyndigheten flitigt gör reklam till och med på tunnelbanebiljetterna verkar det nästan som att staten och partiet även utåt gör gemensam sak och uppmanar folket att framförallt gå och rösta och då göra det på Enade Ryssland.

 

En något bisarr, men ändå på något vis uppmuntrande syn var det som inträffade igårkväll. Då vi gick en hyfsad sträcka till fots bredvid en trafikpulsåder såg jag en svart mercedes med en blå saftblandare för utryckningsfordon. Det var naturligtvis ingen civil polisbil eller annat fordon ute på viktigt uppdrag som det var fåga om, utan en högre statstjänsteman eller mer troligt, någon av Moskvas rika som köpt sig en blå siren för att kunna bryta mot trafikregler utan straff. Ett antal människor har de senaste åren körts ihjäl av dessa bilar och de blir allt mer hatade av vanligt folk, som så tydligt skrivs på näsan att vissa är mer värda än andra. Därför var det faktiskt befriande att se en ryss med mongoliskt utseende sträcka sig ut från den minibuss han åkte med och skälla ut denna svarta mercedes. Orsaken till detta var för mig okänd, men spelar inte så stor roll.

 

Partiet Rättvisa Ryssland tar upp de här bilarna i sin valreklam, Zjirinovskijs LDPR tar upp nedskärningar inom försvaret – det verkar vara det partiets viktigaste fråga. Eftersom debatter på TV verkar helt saknas är TV-reklam enda sättet för mig den här veckan att bilda mig en uppfattning om vad partierna verkligen vill.

 

Det blir väl som en chaufför från Tadzjikistan sa till mig: det spelar ingen roll vad man röstar på – det blir ändå Putin som bestämmer……

Advertisements

2 Responses to “Första moskvaintryck den här gången”

 1. bjolso December 5, 2011 at 12:23 pm #

  Storsvitjod: “debatter på TV verkar helt saknas”

  Inte alls. Här postade jag lite länkar till några av alla de debatter som sändes på Pervyj kanal:

  http://www.kniivila.net/2011/skrymtarna-i-moskva/comment-page-1/#comment-9367

  • storsvitjod December 8, 2011 at 10:44 am #

   Helt riktigt!
   Jag var lite snabb med att döma. Såg sedan två tv-debatter mellan SR och LDPR och Pravoje delo och Patrioti rossii. De var på Rossija 1.

   Var lite förhastad i mina slutsatser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: