semester 2011

31 Aug

Sa var man ute pa vift igen. Ger en snabb hälsning från den del av min semester som var utrikes. Skrevs delvis på plats, därav bristen på svenska prickar.

Forst till budapest som var ratt trevligt. Kollade mest sevardheter, museer och liknande. De verkar gilla att skylta med sitt deltagande i andra varldskriget, finns ett par museer over bunkersystemen som tyskarna anvande under kriget. Det verkar narmast vara den officiella asikten att landet ar alldeles for litet och att man fortfarande ar bitter efter freden i Trianon 1919 som reducerade landet enormt. Villkoren var faktiskt hastlangder varre an versaillesfreden var for tyskarna.

Gick sen forstas pa ungerskt bad och det var trevligt. Bastade och tyckte det var lite mesig varme sa jag hallde pa lite vatten drojde innan lange innan alla sydeuropeeer och allt vad det var hade drivits bort fran 12 pers blev det sen bara jag kvar…..

Efter en lang tagresa till Lvov blev det sen skjuts med en schysst arkitekfmailj till Ivanofrnakovsk och sedna buss vidare till Bukovel / Ukrainas svar pa Are. Pa taget fragade tullen mig om knark och stora knivar. Knivarna var tydligen intressanta och jag fick därför frågan om jag hade en ca 40 cm lång kniv med mig (tullaren måttade med händerna) två gånger.

Det blev sedan lite vandring i Karpaterna och ätande av salo och purfärsk mjölk från en tjuvmjölkad fjällko. Nej, det var inte jag som tjuvmjölkade, men väl ett par trevliga ukrainare. Sedan blev det en trevlig helg i Lvov med lite allmänt turistande och en väldigt sevärd folkmusikfestival med grupper från halva Europa. Italienarna med en skojig fanjonglering var nog mest sevärda, medan ukrainarna och fransmännnen nog lät bäst. har inte ordning på kameran så det blir inga bilder just nu dock.

Det blev även ett besök på puben “Gömstället” som helt saknar skylt/vägvisning på gatan och vars ingång består av en stor oansenlig trädörr på väg till en innergård. För att komma in måste man svara rätt patriotiskt lösenord annars blir man avvisad. Hela stället var inrett i stil med ett underjordiskt gömställe från tiden då Banderas ukrainska partisaner kämpade för frigörelse från Stalins Sovjet. Stället var på sätt och vis som ett museum, men särskilt stillsamt var det inte. En ur personalen sköt med pistol för att ställa upp övriga servitörer för ordergivning. Efter en stund blev det även razzia. Tre beväpnade snubbar i uniform inspekterade att allas bord såg okej ut och framförallt endast hade ukrainska varor och drycker framme. En upplevelse, helt klart! Lite mycket pangande bara – det var minst startpistoler som avfyrades fyra gånger under mitt besök så man bör nog inte ha tinnitus för att vara stamgäst….

Blev sedan ett svep över Kiev innan hemresan. Ukraina fortsätter bevisa sig som turistland. I Sverige är det dock få som fattat detta än, vilket är synd. Lvov är i alla fall en pärla. Rekommenderas!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: