Desperat Lukasjenko

31 Aug

I Vitryssland känner sig diktatorn Lukasjenko allt mer trängd. Den sammanslutning av oberoende stater som de flesta av de tidigare sovjetrepublikerna gick med i 1992 (Организация Договора о коллективной безопасности – ОДКБ) beslutade 2009 att man skulle förse organisationen med militära resurser. ODKB, som i nuläget består av hälften av de tidigare sovjetrepublikerna och som nog får betraktas som Ryssland och dess sanna allierade gjorde detta i syfte att kollektivt kunna skydda medlemsstaterna mot utländska angrepp eller inblandning.

Lukasjenko vill dock även att dessa trupper ska kunna användas inne i ett medlemsland mot inre oro. Bakgrunden till detta och vart udden är riktad är inte så svårt att förstå. Efter det senaste årets händelser är nu Lukasjenko så trängd (eller möjligen så paranoid) att han inte känner sig trygg i att hans egna säkerhetsstyrkor och tillgängliga soldater kanske inte kommer att vara tillräckligt pålitliga för att kunna slå ner den egna befolkningen i ett uppror eller något i den stilen. Kanske känner han sig helt enkelt heller inte säker på om han fullt ut kan lita på soldaternas lojalitet i ett allt mer krisdrabbat Vitryssland. De har ju också familjer och vänner som kan tänkas stödja oppositionen. Efter devalveringen i våras kan fortsatta påfrestningar naturligtvis tära på folks lilla förtroende för ledaren “Lillefar”. Det akn då vara behändigt för Lukasjenko att kunna sätta in kazaker eller ryssar utan direkta band till civilbefolkning mot en massdemonstration i Minsk. Vitryssland går därför tyvärr en spännande vinter till mötes.

Återstår att se om Ryssland och övriga medlemsländer går med på Lukasjenkos idé och om det därför snart ständigt kommer att stå “ordningskompanier” beredda på olika militärbaser redo att flygas in till lämplig huvudstad för att slå ner alla tänkbara folksamlingar med minsta likhet med Kievs orangea revolution på Majdan Nezalezhnosti 2004.

Dagens video – Diktatur i sitt esse:

Sådant här brukar vara det stater som Vitryssland tillhör världseliten i…… imponerande hur som helst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: