En vecka i Leningradskaja oblast

27 Jun

Tillbaks efter en vecka i Ryssland är det mest att konstatera att det mesta är sig likt där borta. Jag hade nöjet att först åka till Tikhvin öster om St Petersburg i jobbet. Det blev ganska långa dagar så jag han väl inte egentligen se något speciellt. Det var dock en tydlig känsla av att det var en rysk stad en den gamla sorten man kommit till. Till skillnad från många andra ryska städer har Tikhvin faktikst kvar något som skulle kunna liknas vid en gammal, hyfsat bevarad stadskärna och inte enbart en massa betong. Det var nästan lite bykänsla över trähusen faktiskt. Mitt hotell kändes även det lite efter sin tid. Det var knappast tal om snabbmat där. Intressant nog bestod faktiskt sista sidan i menyn av en prislista för vad det skulle kosta att ha sönder olika delar av servisen! Att ha sönder ett vinglas kostade exempelvis 200 rubel. Den gamla tsarryska vanan att kasta glasen i brasan eller mot en vägg efter särdeles högtidliga skålar verkade leva kvar i Tikhvin. Förstår annars inte riktigt varför man specificerat detta så noga…….

……….eller också är de ibland utländska gästerna så klumpiga att det är nödvändigt

Efter jobb i Tikhvin blev det besök hos gamla vänner i St Petersburg. Kom dit sent på torsdagkvällen och eftersom de jobbade på fredagen gick jag runt lite på egen hand på Vasiljevskijön. Kommer så till ett större övergångsställe vid en stor korsning. Av någon anledning som varken jag eller omgivande ryssar verkar fatta är det rött åt alla håll i korsningen både för fordon och fotgängare. Här och där står värnpliktiga från inrikestrupperna och kollar så att ingen går mot rött just då. Varför det skulle vara så viktigt visar sig snart då en stor bilkaravan med polisbilar och svarta bilar med tonade rutor och ryska flaggor blåser förbi. Troligen var det självaste Medvedev som drog förbi då internationellt ekonomiskt forum pågått lite längre bort på Vasiljevskijön. Kvinnliga värnpliktiga ser för övrigt lite smågulliga ut i sina uniformer med högklackat.

På lördagen var det till en början regnigt och murrigt väder i stan. Detta gick ju dock inte för sig. Det var ju Alie parusa – dvs den stora skolavslutningsdagen i St Petersburg. Då måste det ju bara vara fint väder! Sagt och gjort – guvernör Matvijenko gav ordern och upp flög specialutrustade stridsflygplan som bombade molnen med silverjodid och andra kemikalier så att de på eftermiddagen var helt upplösta och skingrade. Kvällen var räddad – vädermässigt i alla fall.  Nej, detta är inget skämt utan sker i princip varje 9:e maj över Moskva – det ska inte regna på segerparaden.

Själv undrar jag inte om ett litet nattregn snarare hade varit bra för att stävja all tonårsfylla i samband med examensdagen. var väl delvis pga att jag fick beskåda detta på nära håll som jag inte riktigt ville känna mig lika hemma i Piter som jag brukar.

Kändes faktiskt lite smått hemtrevligt i Tikhvin trots att det var första gången jag var där. Hann inte kolla in deras gamla fina kloster – får bli en annan gång.

Kort sagt: Fram för det gamla, lantliga Ryssland!

Därav blir månadens video en hyllning till just det. Se, lyssna och lär hur det ser ut på den ryska landsbygden:

Advertisements

3 Responses to “En vecka i Leningradskaja oblast”

 1. DDR June 29, 2011 at 10:15 am #

  Mycket intressant läsning! När kommer nästa inlägg?

  • storsvitjod June 29, 2011 at 3:50 pm #

   När det finns något vettigt att skriva om, men framförallt när jag tar mig tid till detta. Den otåliga publiken från tiefsten osten kanske inte nöjer sig med ett inlägg i månaden så jag får försöka skruva frekevensen låter det som. 🙂

   • DDR July 11, 2011 at 10:21 am #

    När börjar frekvensökningen egentligen? Det kanske är dags att skriva om något som inte finns kvar snart, alltså inte oljan (och juli för den delen), utan Aralsjön ;D
    man väntar med spänning i tiefsten osten (som inte har med mjukost att göra)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: